NOS: EK Voetbal: Roemenië - Frankrijk & Nederland - Italië

Uiteraard vormt Nederland - Italië de hoofdschotel van deze EK-dag, maar we kijken ook vol belangstelling naar het duel tussen Frankrijk en Roemenië. Terwijl veel kenners het rond deze 'poule des doods' vooral over Frankrijk, Italië en Nederland hebben, moeten we de Roemenen niet onderschatten.

De ploeg eindigde in de kwalificatie boven Nederland en beschikt met Adrian Mutu over een meedogenloze spits. Frankrijk is een van de titelkandidaten. De Haantjes beschikken over een mooie mix van ervaring (Thierry Henry, Claude Makalélé, Lilian Thuram en Patrick Vieira) en talent (Franck Ribery, Florent Malouda en Karim Benzema). Wat zou voor ons Nederlanders nu een mooie eindstand zijn bij Frankrijk - Roemenië? Een gelijkspel!

20.45 Ned 1: NOS: EK voetbal: Nederland - Italië
Voor Oranje begint het EK-voetbal echt met de wedstrijd tegen Italië, en met de 'Azzuri' hebben wij nog een appeltje te schillen. Want zij zaten ons verschrikkelijk dwars in een van de meest dramatische wedstrijden die het Nederlands elftal ooit speelde. Tijdens het EK van 2000 miste Nederland niet minder dan vijf strafschoppen en greep Oranje na 120 minuten zenuwslopend voetbal en een dramatische penaltyreeks náást een finaleplaats.

Ontzag
Italië is de huidige wereldkampioen en als team nauwelijks te verslaan. Een gelijkspel zou dus al mooi zijn. Italianen verliezen altijd 'klein', áls ze al verliezen. Twee voordelen, de naam Marco van Basten boezemt in Italië nog steeds ontzag in en Italianen zijn echte toernooivoetballers en moeten tijdens een groot toernooi altijd groeien. Laat ze dan maar klein beginnen!

Reageren