NOS OS Peking live

Leerdam moet vlammen op de 1000 meter

NPO 1 - donderdag 17 februari om 07:58

© ANP/Vincent Jannink
Donderdag, 09:30. Jutta Leerdam moet het gaan doen voor de Nederlandse ploeg op de 1000 meter tijdens de Olympische Winterspelen. Met de vorm zit het wel snor: ze plaatste zich met overmacht en pakte vorige maand de Europese titel op deze afstand.

Op de 1000 meter voor vrouwen zijn vanuit Nederlands perspectief de ogen gericht op Jutta Leerdam tijdens de Olympische Winterspelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in december reed ze met afstand de snelste tijd en daarna bevestigde ze haar vorm op de 1000 meter door de Europese titel binnen te slepen. Die overwinning zag Leerdam als een goede opmaat naar de Olympische Spelen: “Ik kan hier meer tevreden mee zijn dan met het OKT. Als ik elke keer zo’n stapje maak, gaat het straks in Peking nog beter”, zei ze vastberaden voor de camera van de NOS.

Ireen Wüst

Antoinette de Jong en Ireen Wüst rijden ook deze 1000 meter, maar voor hen lijkt een podiumplaats een lastig verhaal. Enkele namen om rekening mee te houden voor het eremetaal: Miho Takagi, Brittany Bowe, Nao Kodaira en Olga Fatkoelina.

Meer over