NOS OS Peking live

Nederlandse vrouwen op de 500 meter van start

NPO 1 - zondag 13 februari om 13:57

© ANP / Koen van Weel
Zondag, 13:55. Femke Kok, Michelle de Jong en Jutta Leerdam verdedigen de Nederlandse eer op de 500 meter. De grote favorieten zijn Nao Kodaira, Angelina Golikova en Erin Jackson. Die laatste won dit seizoen vier van de acht wereldbekerwedstrijden.

De kans op Nederlands succes op de olympische 500 meter bij de vrouwen is klein. Debutanten Femke Kok en Michelle de Jong en de iets meer ervaren Jutta Leerdam moeten het naar alle waarschijnlijkheid afleggen tegen de Aziatische en Noord-Amerikaanse wereldtoppers.

Nao Kodaira verdedigt haar titel in Peking. De Japanse is inmiddels 35, maar ze behoort nog altijd tot de snelste vrouwen op de kortste afstand.

Lees hier alles over de Olympische Winterspelen 2022

Erin Jackson

De grote favoriet is echter de Amerikaanse Erin Jackson. Het had maar weinig gescheeld of de sprintrevelatie van dit schaatsseizoen was helemaal niet aan de start verschenen. Tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden greep Jackson door een misslag naast een olympisch startbewijs. Dat ze toch de 500 meter rijdt heeft ze te danken aan Brittany Bowe, die haar plek afstond aan Jackson.

Meer over