Van Empel op titeljacht tijdens EK Veldrijden Pontchâteau 2023

31 oktober 2023 10:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© JASPER JACOBS / Belga / AFP
Het moet gek lopen wil Fem van Empel zaterdag geen Europees kampioen veldrijden worden. Dat is wat men vooraf denkt, maar de Nederlander moet het in Pontchâteau nog wel even waarmaken. Puck Pieterse is de grote concurrent.

Het cross-seizoen kan nu eindelijk echt van start: de veldrijders strijden op zaterdag en zondag in Pontchâteau om de Europese titels. Ze reden al wereldbekerwedstrijden in Waterloo en Maasmechelen, maar de EK vormen eigenlijk de officieuze start van het seizoen.

Fem van Empel

Op zaterdag is de vrouwenkoers, waarin Nederlander Fem van Empel met afstand de beste papieren heeft. Ze is wereldkampioen en won al op indrukwekkende wijze de wereldbekercross in Waterloo. Haar landgenoot Puck Pieterse is normaal gesproken een belangrijke concurrent, maar in Waterloo kon ze niet aan Van Empel tippen. Al in de tweede ronde koos Van Empel het hazenpad en Pieterse - die tweede werd - zag haar niet meer terug. 

EK Veldrijden Pontchâteau

Door het ontbreken van 'de grote drie' (Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock) ligt de strijd daar volledig open. Het circuit bestaat overigens uit drie delen: een technisch begin, een snel tweede gedeelte en in het derde stuk zit onder meer een klim richting de finishlijn. De coureurs verwerken per ronde zo’n 100 hoogtemeters.

Van Empel heeft al laten weten dat ze na de EK een rustpauze inlast. Ze mist daardoor mogelijk een aantal wereldbekerwedstrijden, die dit seizoen overigens allemaal via de website en app van de NOS live te volgen zijn. De eerstvolgende is op 12 november in Dendermonde.

Wanneer is het EK Veldrijden Pontchâteau 2023 op televisie te zien?

Wil je niets missen van de vrouwen op het EK Veldrijden Pontchâteau 2023? Kijk dan op zaterdag 4 november om 14:55 uur naar NPO1.

Meer over