NOS Sport: NK wielrennen

Vlammen op de VAM-berg bij NK wielrennen

NPO 1 - zondag 20 juni om 14:30

© RTV Drenthe
Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin zijn de blikvangers bij het Nederlands kampioenschap op de weg in Drenthe. 230 kilometer verdeeld over achttien rondjes, waarin de renners 36 keer de VAM-berg over moeten.
De route naar Tokio leidt voor Tom Dumoulin over de VAM-berg, zo meldt de organisatie van het NK Wielrennen trots op de site. Het Limburgse tijdritkanon is namelijk een van de coureurs die aan de start van het Nederlandse kampioenschap op de weg zal verschijnen. Een nationale titel zou daarbij prachtig zijn, maar het hogere doel is olympisch goud in Japan. Het NK in Drenthe is een test, laat Dumoulin ook weten aan een toonaangevende wielersite. "Wat betreft de voorbereiding, het materiaal, de benen én het hoofd." De coureur gelastte eerder dit jaar een rustpauze in om het plezier in de sport terug te vinden. Inmiddels is hij vol vertrouwen op een goede wedstrijd in Tokio. "Ik heb het talent, de benen en de wilskracht om heel goed op de Spelen te presteren."

Mathieu van der Poel

Het parcours in Drenthe is uitdagend: twaalf rondjes van 15 kilometer met daarin twee beklimmingen van de VAM-berg gevolgd door nog eens zes rondjes met per ronde weer tweemaal die Drentse bult. Dat is een kort maar lastig ding, dat deels met kasseien is bestraat. Vorig jaar was Mathieu van der Poel overigens het beste op de Drentse berg. En hoe: de geweldenaar reed de concurrentie compleet aan gort en finishte onbedreigd als eerste. Dit leverde hem de rood-wit-blauwe kampioenstrui op, die hij het hele jaar met trots om de schouders droeg. Ook hij is present in Drenthe, om zijn titel te verdedigen.

Meer over