NOS Sport: Schaatsen WK allround & sprint Hamar

Jutta Leerdam favoriet tijdens het WK Sprint

NPO 2 - donderdag 3 maart om 17:25

© ANP / Vincent Jannink
In Hamar wordt de WK allround schaatsen gecombineerd met de WK sprint. Op deze eerste dag komen alleen de sprinters in actie: ze rijden de 500 en 1000 meter. Jutta Leerdam is een van de favorieten.

Voor de tweede keer wordt de WK allround schaatsen gecombineerd met de WK sprint. Een druk schaatsprogramma dus in de Noorse stad Hamar, al beginnen de allrounders zaterdag pas aan hun toernooi.

Jutta Leerdam

Op de eerste dag rijden de mannen en de vrouwen sprinters de 500 en 1000 meter, en dat doen ze morgen nog een keer. Jutta Leerdam, Femke Kok en Michelle de Jong nemen het bij de vrouwen namens Nederland op tegen de sterke concurrentie die vooral komt uit Japan, Amerika en Rusland.

Titelverdediger is de Japanse Miho Takagi, en de verwachting is dat Leerdam om de medailles zal meedoen. Bij de mannen verschijnen Kai Verbij, Thomas Krol en Tijmen Snel op het ijs van het Vikingschip. Titelverdediger is de Japanner Tatsuya Shinhama, Verbij eindigde in 2020 als vierde.

Volle schaatskalender

De gecombineerde WK’s zijn een mooi toetje na een vol schaatsjaar, met de Olympische Spelen in Peking als hoogtepunt. De WK allround en sprint waren altijd de jaarlijkse afsluiting van het seizoen, maar deze traditie is sinds 2020 losgelaten.

Het ene jaar wordt nu de WK afstanden gereden, het andere jaar de WK allround en sprint. De reden is de overvolle schaatskalender én het feit dat buiten Nederland en Noorwegen de individuele afstanden veel belangrijker worden gevonden, met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen. Het is dan ook de vraag hoelang de WK's sprint en allround nog worden verreden.

Meer over