Herman van der Zandt blikt terug op 31 januari 1953 in het NOS Watersnoodjournaal

24 januari 2023 15:51 | kijktips | Door Judith Regeling

© NOS
Herman van der Zandt neemt in deze aflevering van het NOS Watersnoodjournaal de kijker mee terug naar 31 januari 1953, de dag waarop een zware noordwesterstorm op Nederland afraast. Ondanks waarschuwingen van het KNMI dringt de ernst van de situatie niet helemaal door.

"Verwacht mag worden dat de storm de hele nacht zal voortduren." Op 31 januari 1953 waarschuwt het KNMI Zuidwest-Nederland meerdere keren voor 'gevaarlijk hoogwater', maar de ernst van de situatie dringt dan nog niet helemaal door.

Watersnoodjournaal

In het Watersnoodjournaal neemt Herman van der Zandt de kijker mee terug naar deze dag waarop een zware noordwesterstorm met windkracht 10 op Nederland afraast. Dat er springtij op komst is, maakt de situatie er beslist niet beter op. Tijdens vloed zal het water op zijn hoogst staan. Een aantal havens is al dichtgegaan en vloedplanken zijn ter bescherming klaargezet, maar intussen is het opstuwende water ook een interessant fenomeen voor duizenden mensen. Aan zee bekijken ze de hoge golven en gestrande schepen.

Meer over