Nova Zembla

Robert de Hoog gaat uit varen in Nederlandse film Nova Zembla

Viaplay TV - maandag 3 juni om 22:46

© BFD
Met Nova Zembla had regisseur Reinout Oerlemans een primeur: hij maakte de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse 3D-speelfilm.

Nova Zembla vertelt het verhaal van de legendarische reis die Willem Barentsz in 1596 maakte op zoek naar een alternatieve, snellere route naar Oost-Indië. Bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog) beschrijft de avonturen en ontberingen van Barentsz en zijn bemanning.

Nova Zembla

Willem Barentsz denkt dat het sneller is om via het noorden naar Oost-Indië te varen. Op zich een logische gedachte: je hoeft niet helemaal om Afrika heen.

Probleem is alleen dat zijn schip bij Nova Zembla vast komt te zitten in het poolijs. Om te overleven, breken Barentsz en zijn mannen het schip af en bouwen het om tot een geïmproviseerd houten huis: Het Behouden Huys.

Kritiek

Hoewel regisseur Reinout Oerlemans met Nova Zembla dus een primeur te pakken had, kreeg zijn productie behoorlijk wat kritiek te verduren. De film bevat bijvoorbeeld nogal wat historische onjuistheden. Zo zet Oerlemans de bemanning neer als een stelletje ordinaire, ongeletterde zuiplappen, terwijl Willem Barentsz in werkelijkheid juist voor geschoolde bemanningsleden had gekozen.

Een ander opmerkelijk detail: in de film kijken enkele personages in augustus naar de sterrenhemel. In werkelijkheid is het in het noordpoolgebied zomers 24 uur per dag licht. Daar liet het bioscooppubliek zich overigens niet door tegenhouden: Nova Zembla trok bijna 900.000 bezoekers en bracht ruim 8 miljoen euro op.

Meer over