Je zou het moeten weten

Harm Edens en een tv-quiz voor jong en oud

NPO 1 - zondag 3 oktober om 21:25

© AVROTROS
Harm Edens viert de zeventigste verjaardag van de tv met een vrolijke quiz. Hij ontvangt twee teams van vijf televisieprominenten en -kenners. Wat weten zij van de spraakmakende fragmenten uit de afgelopen zeven decennia?
Open het dorp met Mies Bouwman, de traan van Máxima en de verkeerde baanwissel van Sven Kramer in 2010, allemaal o ja-momenten die zomaar voorbij kunnen komen in de quiz Je zou het moeten weten. Vier weken lang viert Harm Edens de zeventigste verjaardag van de Nederlandse tv met twee teams van vijf televisieprominenten en -kenners. Zij krijgen een vragenvuur over de rijke geschiedenis van het medium, van amusement en sport tot actualiteit en muziek. Wie weet hebben de makers ook fragmenten uit de eerste uitzending op 2 oktober 1951 uit de archieven gevist, waarin toen al een filmpje over de geschiedenis van het medium te zien was. Het tv-spel De toverspiegel, dat die dag debuteerde, is niet meer terug te kijken. Hiervan zijn alleen nog enkele foto's.

Pipo de Clown

Op deze dag komt er nog meer tv-geschiedenis tot leven. Sven Kockelmann blikt terug op spraakmakende reportages van Brandpunt-journalisten Willibrord Frequin, Aad van den Heuvel en Ad Langebent in 70 jaar tv: Achtergronden bij het nieuws. Liefhebbers van Nederlands drama kunnen later op de avond kijken naar Het beste van .... Victor Reinier, Willeke Alberti en andere bekende gezichten geven hun mening over de opvallendste producties zoals Baantjer en Pipo de Clown. Verder zijn er speciale uitzendingen over zeventig jaar geschiedenis en religie op tv. Voor die laatste heeft Andries Knevel getekend.

Meer over