Oases in de Lage Landen

Kefah Allush gaat weer op pad in Oases in de Lage Landen

NPO 2 - woensdag 8 september om 22:20

© EO
In Oases in de Lage Landen bezoekt Kefah Allush dorpen en steden die door de jaren heen sterk veranderd zijn, in Nederland maar ook vlak over de Belgische en Duitse grens. Hij start in Wijk aan Zee, waar de toekomst van de staalfabriek onzeker is.

Na zijn reis door het Midden-Oosten zoekt Kefah Allush de verhalen een stuk dichter bij huis in zijn nieuwe serie Oases in de Lage Landen. In Nederland en vlak over de Duitse en Belgische grens bezoekt hij dorpen en steden die door de jaren heen sterk veranderd zijn. Om verschillende redenen: Vlieland heeft meer toeristen dan inwoners, een visserswijk in Oostende is overbevolkt met rijke babyboomers en in het Duitse Kranenburg zijn Hollandse enclaves ontstaan.

Wijk aan Zee

Allush begint in Wijk aan Zee, op het eerste gezicht een oase voor surfers en strandwandelaars. Tegelijkertijd strijden de inwoners al lange tijd tegen de grote staalfabriek die veel stank en gezondheidsklachten veroorzaakt. Vroeger was het juist een plek waar werknemers met trots werkten.

Meer over