Octopus volcano

Wie een inktvis moet tekenen, beroept zich vaak op het klassieke tekenfilmbeeld: een grote kop en acht tentakels met zuignappen. Maar let wel: de inktvis is de grootste en intelligentste van alle ongewervelde dieren (dieren zonder ruggengraat). Tijd voor een inktvislesje dus.

De gewone inktvis (octopus vulgaris) komt het meest voor. Hun ogen en donutvormige brein zitten naast hun darmkanaal en ze kunnen van kleur veranderen. Sommige inktvissen kunnen inkt spuiten om hun belagers af te leiden. De meeste inktvissoorten leven maar een paar jaar. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit onderzeese dieren, die ze met hun zuignappen vangen. Daarnaast zouden ze wel eens knabbelen op soortgenoten.

Seks
Vorige maand werd ontdekt dat inktvissen ook beesten in bed zijn. Ze schijnen concurrenten te wurgen en raken zo uitgeput van een seksueel avontuurtje, dat man en vrouw beiden overlijden als de eitjes zijn gelegd. Op National Geographic zien we vanavond drie verschillende kanten van het achtarmige zeemonster.

Reageren