Once upon a time in Northern Ireland

Ooggetuigen vertellen over The Troubles in de docuserie Once Upon a Time in Northern Ireland

NPO 2 - vrijdag 15 maart om 22:19

© BBC
In de documentaireserie Once Upon a Time in Northern Ireland vertellen ooggetuigen over The Troubles, de periode van geweld tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. In 1968 sloeg de vlam in de pan, waarna de Britse regering het leger stuurde.

Met het Goedevrijdagakkoord kwam er in 1998 een einde aan The Troubles, de periode van ernstige ongeregeldheden en geweld tussen de protestantse en katholieke bevolkingsgroepen in Noord-Ierland. De vijfdelige documentaireserie Once Upon a Time in Northern Ireland blikt via de verhalen van ooggetuigen terug op deze grimmige en bloederige strijd, die in ruim dertig jaar zo'n 3500 dodelijke slachtoffers maakte.

Once Upon a Time in Northern Ireland

De eerste aflevering keert terug naar 1968, als na decennia van relatieve rust in Noord-Ierland de vlam in de pan slaat. De katholieke Billy vertelt hoe hij de straat op ging om gelijke rechten te eisen. Vreedzame marsen ontaardden in rellen en het protest kreeg een steeds grimmiger karakter. In 1969 besloot de Britse regering het leger te sturen.

Meer over