Once upon a time in Northern Ireland

Once Upon a Time in Northern Ireland zoomt in op de hongerstaking van 1981

NPO 2 - vrijdag 29 maart om 22:17

© BBC
In 1981 vroegen gevangen IRA-leden aandacht voor hun zaak met een hongerstaking. Tien van hen zouden hun actie niet overleven. Drie Noord-Ierse vrouwen delen in Once Upon a Time in Northern Ireland hun herinneringen aan dit bewogen hoofdstuk uit The Troubles.

In 1981 besloten gevangen leden van het Ierse Republikeinse Leger in hongerstaking te gaan om aandacht te vragen voor hun lot. De regering van de Britse premier Margaret Thatcher trad hard op tegen de IRA en behandelde gevangen leden niet langer als krijgsgevangen maar als gedetineerde criminelen. Bobby Sands werd tijdens zijn actie tot parlementslid gekozen, maar zou net als negen anderen aan ondervoeding bezwijken.

Once Upon a Time in Northern Ireland

In Once Upon a Time in Northern Ireland vertellen drie vrouwen hoe ze deze periode van The Troubles hebben beleefd. Bernadette herinnert zich hoe haar man als IRA-lid werd gearresteerd. Een andere vrouw hoorde als meisje dat haar gevangen vader ging meedoen aan de hongerstaking. De man van June besloot zich aan te sluiten bij de politie.

Meer over