Once upon a time in Northern Ireland

Once Upon a Time in Northern Ireland laat de verscheurde Noord-Ierse samenleving van 1972 zien

NPO 2 - vrijdag 22 maart om 22:19

© BBC
In 1972 is de hele Noord-Ierse samenleving gesplitst in twee kampen. Protestante en katholieke paramilitaire organisaties voeren een onderlinge strijd en zaaien tegelijkertijd angst in hun eigen gemeenschappen. Once Upon a Time in Northern Ireland vertelt over deze gebeurtenis.

Toen de eerste Britse militairen arriveerden in Noord-Ierland om een einde te maken aan 'The Troubles' werden ze door zowel katholieke als protestante huisvrouwen getrakteerd op thee en koekjes. Twee jaar later is er van die gastvrijheid niets meer te bespeuren.

Once Upon a Time in Northern Ireland

Once Upon a Time in Northern Ireland maakt een sprong naar 1972, als de Noord-Ierse samenleving is verdeeld in twee kampen, gescheiden door een gapende kloof. Er heerst veel boosheid over de partijdigheid van de Britse troepen, maar vooral ook angst.

Protestante en katholieke paramilitaire organisaties staan elkaar naar het leven en houden ondertussen hun eigen gemeenschappen in een ijzeren greep. Wie zich niet loyaal toont, kan rekenen op harde represailles die de hele familie kunnen treffen.

Meer over