Once upon a time in Northern Ireland

Het einde van The Troubles centraal in slotaflevering Once Upon a Time in Northern Ireland

NPO 2 - vrijdag 12 april om 22:19

© BBC Magnum Pictures
Nadat de paramilitaire organisaties in Noord-Ierland een wapenstilstand afkondigden, begon de VS een diplomatiek proces. Deze laatste aflevering van Once Upon a Time in Northern Ireland laat zien hoe dit uiteindelijk zou leiden tot een einde aan The Troubles.

Na jaren van bomaanslagen over en weer kondigden de protestante en katholieke paramilitaire organisaties in Noord-Ierland een wapenstilstand af. Door de vele burgerslachtoffers van de aanslagen was de steun voor de bewegingen onder de bevolking sterk afgenomen. De VS zag ruimte voor onderhandelingen en in 1994 ontving president Bill Clinton de leider van Sinn Féin, de politieke tak van de militante IRA.

Het einde van de The Troubles

In de laatste aflevering van Once Upon a Time in Northern Ireland delen geïnterviewden hun herinneringen aan dit historische moment. Voor degenen die familie en vrienden waren verloren door IRA-geweld kwam het als een schok. Anderen zagen het als een keerpunt dat zou leiden tot het Goedevrijdagakkoord, waarmee in 1998 een einde zou komen aan The Troubles.

Wanneer is Once Upon a Time in Northern Ireland op televisie te zien?

De slotaflevering van Once Upon a Time in Northern Ireland is op vrijdag 12 april vanaf 22:20 uur te zien op NP02.

Meer over