Dominee of koopman

Ongelijke strijd tegen aids

Oeganda worstelt met de gevolgen van de aidscrisis. De laatste jaren is er een strikte, religieuze zedenmoraal in opkomst die het probleem verergert. Condooms zijn inmiddels verboden, tot frustratie van hulpverleners.

Deze aflevering van Dominee of koopman speelt zich af in Oeganda, een land dat nog altijd gebukt gaat onder de gevolgen van de aidsepidemie. Op het hoogtepunt van de crisis was zes procent van de bevolking besmet. De Oegandese overheid doet echter weinig om de verspreiding van het virus te beperken, zo ontdekt Patrick Lodiers tijdens zijn bezoek.

Verbod op voorbehoedsmiddelen

In Oeganda heerst een nieuwe, religieus gestoelde zedenmoraal die voorbehoedsmiddelen verbiedt. Geheelonthouding zou de beste manier zijn om gezond te blijven. Ook homoseksualiteit en prostitutie zijn bij wet verboden en zelfs taboe. Patrick gaat op trektocht als bijrijder van een trucker. Hij ontdekt dat bij iedere truckstop in het land een illegale circuit actief is waar zowel hoertjes als homo's vrij spel hebben.

Amerikaanse invloeden

Dominee of koopman laat iedere week zien dat de westerse betrokkenheid bij Afrika naast positieve invloeden ook negatieve impacten kent. De belangen van de lokale bevolking en de buitenlandse weldoeners staan geregeld haaks op elkaar. Dat bleek eerder al in Senegal waar westerse vissersboten de kust leegvissen terwijl het land afhankelijk is van visserij. In Oeganda concludeert Patrick Lodiers dat uiterst conservatieve, Amerikaanse hulporganisaties achter het strenggelovige overheidsbeleid zitten. Condooms zijn uit den boze, zelfs als ze essentieel zijn in het beschermen tegen levensbedreigende ziektes.

Geen aflevering missen van je favoriete programma? Download de gratis TVgids.nl-app.

Meer over:

Reageren