Journaal: Persconferentie coronacrisis

Onverwachte coronapersconferentie op de planning

NPO 1 - zaterdag 18 december om 18:58

© ANP / Bert Maat
Vanavond om 19:00 uur houden demissionair minister Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en RIVM-directeur Jaap van Dissel onverwachts een nieuwe persconferentie. De verwachting is dat hier nieuwe en nog zwaardere maatregelen worden aangekondigd.

De kogel is door de kerk: na een middag vergaderen heeft het kabinet besloten om alles dicht te gooien. Dit houdt dus in dat er een harde lockdown komt, en dat horeca, cultuur, sportscholen, (middelbare en hoge)scholen, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten. Ook niet-medische contactberoepen moeten rekening houden dat ze snel hun taken moeten neerleggen.

Volgens RTL Nieuws is er wel een uitzondering voor een aantal sectoren en dienstverleningen. Dit zou gaan om het openbaar vervoer, pakketpunten, bibliotheken en banken. Ook zou het kabinet vanavond aankondigen dat professionele sportwedstrijden door mogen gaan, maar dan zonder publiek.

Omikronvariant

Dit hele pakket aan nieuwe maatregelen gaat, volgens bronnen van RTL Nieuws, vannacht om 05:00 uur al in en blijft actief tot 14 januari. In de tussentijd moet er haast gemaakt worden met de zogenoemde boosterprik om zo de verspreiding van de heersende omikronvariant een halt toe te roepen.

Meer weten? Vanavond vertellen Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel je er alles over. De persconferentie is om 19:00 uur te zien op NPO1.

Meer over