Onze boerderij

Yvon Jaspers duikt in wereld van plantaardige zuivel

NPO 1 - zondag 12 december om 21:33

© KRO-NCRV
Yvon Jaspers ontmoet in deze aflevering van Onze Boerderij boerenzonen Bart en Tom. Tijdens hun studie ontdekten ze de groeiende populariteit van plantaardige zuivel. Ze besloten op het melkveebedrijf van hun ouders sojabonen te gaan verbouwen.

Hoe traditioneel het boerenleven ook kan zijn, juist op het platteland staat de tijd niet stil. Boeren moeten met hun tijd meegaan. Tot die conclusie kwamen Bart en Tom ook tijdens hun studie.

Bart en Tom

Als zonen van een melkveehouder stonden ze versteld van de opmars van plantaardige zuivel. Inmiddels grazen er geen koeien meer rond hun Twentse familieboerderij maar verbouwen ze uitsluitend nog soja om aan de groeiende vraag te voldoen.

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers is ook te gast bij kalverfokkers Bert en Trees. Jaarlijks gaan alleen al in Nederland ruim anderhalf miljoen kalfjes naar het slachthuis. Het vlees is voornamelijk bedoeld voor export, maar de geboorte van zo veel kalveren is vooral noodzakelijk voor de zuivelindustrie. Zonder kalfjes geen melk, boter, kaas en kwark.

Meer over