Onze man bij de taliban

Thomas Erdbrink is terug met Onze Man bij de Taliban

NPO 2 - zondag 22 januari om 20:19

© VPRO
Thomas Erdbrink is in Kaboel. In de serie Onze Man bij de Taliban ziet hij hoe de Afghanen leven onder het regime van de taliban. Hij spreekt onder meer een tv-presentatrice die zich verzet tegen de gezichtsbedekking die ze moet dragen.

Journalist Thomas Erdbrink woont al ruim twintig jaar in Iran. Hij maakte er de reportageserie Onze Man in Teheran. Toen de Amerikanen zich in de zomer van 2021 terugtrokken uit Afghanistan, zat Erdbrink in buurland Iran dicht bij het vuur. Hij zag hoe de taliban de macht overnamen en de rechten van vrouwen steeds verder inperkten. Waar veel journalisten Afghanistan verlieten, besloot hij zich er juist drie maanden te vestigen.

Thomas Erdbrink

In Onze Man bij de Taliban laat hij zien hoe de situatie in het land nu is. Dit doet hij door het gesprek aan te gaan. Zo spreekt hij een tv-presentatrice die zich verzet tegen de gezichtsbedekking die ze verplicht moet dragen, maar ook talibanstrijders die trots vertellen hoe ze met zelfgemaakte bommen Amerikaanse soldaten hebben gedood.

Meer over