Summerland

Gemma Arterton neemt een jongen in huis in Summerland

VRT1 - zaterdag 21 mei om 21:24

© phototele.com
In het oorlogsdrama Summerland neemt een wetenschapper die op het platteland woont een jongen uit Londen in huis. Met frisse tegenzin, dat wel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sturen ouders uit grote steden zoals Londen hun kinderen naar het platteland, in de hoop dat ze daar veiliger zijn. Frank (Lucas Bond) is zo’n jongen.

Summerland

Alice Lamb (Gemma Arterton) moet zich over hem ontfermen, maar hij komt niet bepaald in een warm nest terecht. Er gaan wilde verhalen rond over haar.

Dat is begrijpelijk. Ze is een vrouw alleen, en woont net buiten een dorp in een huisje op de kliffen, dat volhangt met mysterieuze landkaarten.

Na een valse start groeien Frank en zij in Summerland langzaam maar zeker naar elkaar toe. Op die manier vertelt de film een verhaal over oorlog en verschillende vormen van verlies en rouw, maar ook over de positie van vrouwen.

Regisseur Jessica Swale en cameraman Laurie Rose benutten het schilderachtige landschap – de krijtrotsen van Dover – ten volle. De sympathieke acteurs doen de rest.

Gugu Mbatha-Raw

Naarmate Summerland langer duurt, wordt steeds een beetje duidelijker waarom Alice de persoon is die ze is. Waar haar verbitterdheid vandaan komt.

Haar verleden met Vera (Gugu Mbatha-Raw) heeft daar sowieso mee te maken, maar hoe zit dat precies? En waar past de jonge Frank precies in dat verhaal?

Meer over