Jake Gyllenhaal verveelt zich in oorlogsfilm Jarhead

13 oktober 2022 22:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© http://www.retiinrete.mediaset.it/
Jake Gyllenhaal kruipt in Jarhead in de huid van marinier Anthony Swofford. Hij wordt uitgezonden naar een oorlogsgebied in Irak waar het er aanvankelijk rustig aan toe gaat. Helaas is dat van korte duur.

Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) besluit zich in Jarhead – net als zijn vader en zijn opa voor hem – aan te melden bij de marine. Eenmaal aangenomen wordt hij al snel uitgezonden naar een oorlogsgebied in Irak.

Realistisch

Daar krijgt hij een opleiding tot scherpschutter, maar in de wijde omtrek is geen Irakees te zien. De situatie neemt een wending wanneer Swofford middenin de woestijn terechtkomt. Daar ligt het gevaar wel degelijk op de loer.

Jarhead wordt door critici geroemd omdat de film het echte leven op een legerbasis (lees: het lange wachten, de verveling die daar onvermijdelijk bij komt kijken en de dingen die de militairen doen om die verveling te verdrijven) zo realistisch in beeld brengt.

Best logisch als je bedenkt dat de film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Anthony Swofford, die als ex-marinier het klappen van de zweep natuurlijk wel zo'n beetje kent.

Jarhead

Wat betekent die titel eigenlijk? Simpel: Jarhead is van oudsher een bijnaam voor mariniers. Over de herkomst van die bijnaam doen meerdere verklaringen de ronde.

Zo zou het woord Jarhead kunnen verwijzen naar het korte kapsel dat mariniers verplicht aangemeten krijgen als ze in dienst treden. Een andere lezing is dat mariniers in uniform met hun pet en strak gesteven kraag wel wat weg zouden hebben van weckpotten.

Meer over