Platoon

Charlie Sheen reist af naar Viernam in Platoon

RTL 7 - vrijdag 4 november om 23:01

© (c) Orion Pictures Corporation
Platoon is een indrukwekkende film over de gruwelen van de Vietnamoorlog.

Apocalypse Now, die andere grote film over de hel die Amerikaanse soldaten in Vietnam ondergingen, is vooral symbolisch. Martin Sheen speelt een jonge soldaat die op een zoektocht in de jungle ontdekte wat oorlog met een mens kan doen.

Platoon

Zijn zoon Charlie leert hetzelfde in Platoon maar op een heel andere manier. Hij speelt Chris Taylor, een gesjeesde student die uit een vaag idealisme dienst neemt.

Het eerste wat hij ziet als hij in Saigon uit het vliegtuig stapt, zijn zijn voorgangers die in lijkzakken naar huis terugkeren. Hij leert al snel hoe de strijd je persoonlijkheid vervormt en hoe je meer tegen jezelf dan tegen de vijand vecht.

De film heeft geen echt plot. Het is meer een verzameling losse voorvallen die laten zien hoe Chris en zijn maten zich ontwikkelen.

Platoon is een indringende film vol goed spel, meeslepende muziek en keiharde vechtscènes.

Oliver Stone

Regisseur Oliver Stone vocht zelf in de Vietnamoorlog. Hij gebruikte zijn eigen ervaringen voor Platoon.

Met resultaat. De film sleepte zeven Oscarnominaties in de wacht.

Van die zeven verzilverde Platoon er vier. Stone mocht onder meer de Oscar voor beste regie en beste film mee naar huis nemen.

Loon naar werken dus voor de regisseur. Het mocht even duren: Stone was al sinds 1971 bezig met het scenario.

The Doors-zanger Jim Morrison zou de hoofdrol spelen. Toen hij in 1971 dood werd gevonden, lag het script naast zijn lichaam.

Meer over