Oorlogswinter

Martijn Lakemeier gaat bij het verzet

NPO 3 - maandag 18 januari om 20:25

© http://ftp.polsat.com.pl/
In deze verfilming van het boek van Jan Terlouw raakt een jongen van vijftien tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet.

Het in 1972 verschenen jeugdboek Oorlogswinter is meer dan driehonderdduizend keer verkocht. Ruim een miljoen (jonge) Nederlanders hebben het gelezen.

Oorlogswinter

Door de jaren heen waren er pogingen het verhaal te verfilmen, maar verder dan een televisieserie uit 1975 kwam het niet. Totdat regisseur Martin Koolhoven met het boek van Jan Terlouw aan de slag ging.

Zijn Oorlogswinter blijft niet overal trouw aan de gebeurtenissen in het boek: Koolhoven maakte de film voor een volwassener publiek. De belangrijkste thema’s (volwassen worden en de soms vage scheidslijn tussen goed en kwaad) blijven bewaard.

De film vertelt het verhaal van de vijftienjarige Michiel (Martijn Lakemeier), die in de Hongerwinter door een toevallige samenloop van omstandigheden bij het verzet betrokken raakt.

Oorlogswinter werd een groot succes. De film trok meer dan achthonderdduizend bezoekers en verzilverde drie van de acht Gouden Kalfnominaties.

Ook in het buitenland gooide Martin Koolhoven hoge ogen: zijn film haalde de shortlist voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Martin Koolhoven

Die achthonderdduizend bezoekers voor Oorlogswinter zijn een hele prestatie. Ter vergelijking: blockbusters als Twilight en Dark Knight lokten in 2008 minder mensen naar de bioscoop.

Alleen animatiefilm Madagascar: Escape 2 Africa, musical Mamma Mia! en Bondfilm Quantum of Solace deden het beter aan de bioscoopkassa.

Koolhovens keuze om geen jeugdfilm te maken pakte dus goed uit.

Meer over