NOS Sport: Schaatsen WK afstanden

Op naar het wereldrecord

NPO 3 - donderdag 13 februari om 20:25

© NPO 1
Patrick Roest kijkt al het hele seizoen uit naar deze dag: hij wil het wereldrecord op de 5000 meter. Zijn ploeggenoot Sven Kramer is de regerend olympisch kampioen op deze afstand, maar Roest is dit seizoen de beste.
Patrick Roest wil vandaag het wereldrecord op de 5000 meter afpakken van de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen. Dat zou moeten lukken: de 6.01,86 is 2 seconden sneller dan Roests snelste tijd ooit, maar de Nederlander verkeert in bloedvorm en is dit seizoen onverslaanbaar. Ploeggenoot Sven Kramer zal hem nog wat tegengas willen geven. De vrouwen rijden de 3000 meter, waarop Martina Sáblíková het wereldrecord in handen heeft. Zij reed vorig jaar - ook in Salt Lake City - 3.52,02. In de wereldbeker scoren dit seizoen vooral de Canadezen Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin. De eerste WK-dag sluit af met de teamsprint. In de World Cup won Nederland bijna alle wedstrijden, zowel de mannen als de vrouwen zijn in Salt Lake City de grote favoriet, voor Rusland.

Warmdraaien

De kans dat Esmee Visser vandaag de 3000 meter wint, is zeer klein. Zij draait warm voor haar specialiteit: de 5 kilometer, die ze zaterdag moet rijden. Op die afstand werd de toen nog onbevangen en onbekende Visser twee jaar geleden verrassend olympisch kampioen. Die vorm heeft ze nog niet te pakken, maar op een goede dag is ‘de diesel uit Beinsdorp’ wel een podiumkandidaat, ook op de 3000 meter. Haar persoonlijk record - precies 2 seconden achter Martina Sáblíková - is de vierde tijd ooit gereden, na Sáblíková en Cindy Klassen (uit 2006). In Salt Lake City kan ze zomaar weer boven zichzelf uitstijgen.

Meer over