Erica op reis

Op zoek naar Boeddha

NPO 1 - vrijdag 20 maart om 21:25

© MAX
Als afsluiter van haar achtste seizoen bezoekt Erica Terpstra het bergachtige Nepal. Ze proeft de heerlijkheden van de lokale markt, krijgt dieetadvies en bezoekt bedevaartsoord Lumbini, waar de Boeddha zou zijn geboren.

Erica Terpstra sluit deze reeks van Erica op reis af met een persoonlijk hoogtepunt. Samen met haar producenten kiest Erica de bestemmingen van het reisprogramma puur op gevoel. Ze moet een klik met een land voelen om er goede televisie over te kunnen maken. Na acht seizoenen komt vanavond eindelijk haar geliefde Nepal aan de beurt.

Himalaya

Erica en haar cameraploeg beginnen hun reis door de Himalaya in de hoofdstad Kathmandu. Ze bezoekt uiteraard een markt waar ze traditiegetrouw smult van de lokale lekkernijen. Een monnik geeft haar hier dieetadvies: vooral geen rijst eten, maar veel fruit. Tijdens de opnames krijgt Erica zelfs een groep Chinese toeristen achter zich aan, die hebben gehoord dat ze een lid van de Nederlandse koninklijke familie is.

Boeddhisme

De presentator voelt zich al een groot deel van haar leven verbonden met het boeddhisme. Ze raakte begin jaren 60 geïnteresseerd in de geloofsfilosofie tijdens haar studie sinologie en de leer heeft haar nooit losgelaten. Erica schreef in 2018 haar eerste kinderboek De knipoog van de Boeddha over de jonge jaren van de verlichte wijsgeer. Ook al noemt ze zichzelf geen boeddhist, Erica kon het niet laten om in Nepal de stad Lumbini te bezoeken, de geboorteplaats van de Boeddha en een populair bedevaartsoord. Buiten bij de tempel van Boeddha heeft ze een bijzondere ontmoeting met een groep monniken.

Meer over