Edu Nandlal vertelt in Over Leven over de rampvlucht van 1989

21 september 2022 09:45 | kijktips | Door Janine van Rooden

© ANP/Frans Vanderlinde
Voormalig profvoetballer Edu Nandlal overleefde de rampvlucht die in 1989 neerstortte bij Zanderij in Suriname. Met Coen Verbraak praat hij in Over Leven over de bittere tegenslagen in zijn leven, en zijn vermogen om door te gaan.

In Over Leven spreekt Coen Verbraak met tien bijzondere gasten over iets wat we allemaal ongevraagd cadeau hebben gekregen, zonder gebruiksaanwijzing. Wat maakt leven de moeite waard? En wat doe je als je leven zinloos en uitzichtloos lijkt? Over die laatste vraag kan Edu Nandlal zijn licht laten schijnen.

Edu Nandlal

Als lid van het Kleurrijk Elftal zat de voormalig profvoetballer in het vliegtuig dat in 1989 neerstortte bij de landing in Suriname. Van de inzittenden kwamen er 187 om het leven. Nandlal was een van de elf overlevenden van de ramp, maar raakte ernstig gewond en had een gedeeltelijke dwarslaesie. Hoewel hij dacht nooit meer te lopen, is hem dat met uiterste wilskracht toch gelukt. Nu is hij trots op zijn nieuwe leven als eigenaar van een schoonmaakbedrijf.

Vliegtuigramp

Een vliegtuigramp overleven, maar er wel een dwarslaesie aan overhouden. Heb je dan geluk gehad, of juist niet? Vragen als deze komen aan bod in Over Leven. "Ik zat geestelijk in de knoop, maar fysiek ook", vertelde Nandal aan De Gelderlander. "Dat heeft zeker tien jaar geduurd. Het lichaam kalft af. Ik had het overleefd, maar zag mijn leven ook verwoest." Moeizaam wist de ex-voetballer weer op te krabbelen, maar het leven had nog een tweede klap voor hem in petto. Op 7 juni 2000, de datum van de vliegramp, werd er een hersentumor ontdekt bij zijn vijfjarige zoontje Riva, dat tien maanden later overleed.

Meer over