Over leven

Lisa van Grinneken vertelt over haar transitie in Over Leven

NPO 2 - woensdag 31 mei om 20:26

© Human (via https://www.human.nl/over-leven/afleveringen.html)
Coen Verbraak interviewt Lisa van Ginneken, het eerste transgender lid van de Tweede Kamer. Ze werd als biologisch jongetje geboren en voelde zich altijd een vrouw. Toch ging ze pas als veertiger in transitie.

We hebben het leven allemaal cadeau gekregen. Ongevraagd. Maar hoe doe je dat eigenlijk, leven? Heeft het leven zin? Of is dat onzin? Is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Hoe ga je om met tegenslag? Waar put je troost uit als het tegenzit? In dit seizoen van Over Leven praat Coen Verbraak daar weer over met bekende gasten.

Lisa van Grinneken in Over Leven

In deze aflevering staat Lisa van Grinneken centraal, het eerste transgender lid van de Tweede Kamer. Ze komt er openlijk voor uit dat ze transgender is en trotseert de haat die ze over zich heen krijgt. Als klein kind wist ze al dat ze liever een meisje wilde zijn, maar hield dat lang voor zich. Pas als veertiger ging ze in transitie, waardoor ze uit ervaring weet hoe verschillend de maatschappij mannen en vrouwen benadert. Ze heeft heel wat privileges opgegeven door haar transitie, maar dat voelde voor haar nooit als een keuze.

Meer over