Oz the Great and Powerful

Is James Franco de tovenaar van Oz?

SBS 9 - vrijdag 3 juli om 20:30

© ©Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved. / MKNS
In Oz the Great and Powerful speelt James Franco een niet al te bekende goochelaar met dubieuze bedoelingen. Wanneer hij terechtkomt in het Land van Oz, raakt hij verwikkeld in een machtsstrijd met drie pittige heksen.

Iedereen kent The Wizard of Oz, maar waar komt de tovenaar uit die film toch vandaan?

Oz the Great and Powerful

Op die vraag komt een antwoord in Oz the Great and Powerful, een soort prequel op de musicalklassieker uit 1939.

De film vertelt het verhaal van tweederangsgoochelaar Oscar Diggs (James Franco), die bij wijze van toeval in het magische land Oz belandt. Toepasselijk, want hij treedt op onder de artiestennaam Oz the Great and Powerful.

De bewoners van Oz zaten al een tijd te wachten op een grote tovenaar die hen kwam redden. Dus als Oscar een paar goocheltrucs voor ze doet, is iedereen door het dolle heen: de profetie is uitgekomen.

Alleen de heksen Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) en Glinda (Michelle Williams) geloven niet zo in Oz’ magische krachten.

Sam Raimi

Voor regisseur Sam Raimi is Oz the Great and Powerful een stap in een nieuwe richting. Het is de eerste film van zijn hand die geschikt is voor alle leeftijden.

Dat is een flink eind verwijderd van de horrorfilms (The Evil Dead) en superheldenknallers (Spider-Man) waar hij bekend mee werd.

Eén ding is in Raimi’s films hetzelfde: zijn allereerste auto, een gele Oldsmobile uit 1973, komt ergens een keer voorbij. 

Je moet wel weten waar je moet kijken: in Oz the Great and Powerful is het chassis van de auto omgebouwd tot paardenkar.

Meer over