Parasite

VRT Canvas zendt de met meerdere Oscars bekroonde film Parasite uit

CANV - vrijdag 1 maart om 21:30

© CJ Entertainment
De leden van een arm gezin nemen in Parasite langzaam het leven van een rijke familie over.

De familie Kim is arm. Vader Ki Taek, moeder Chung Sook, dochter Ki Jung en zoon Ki Woo wonen met zijn vieren in een krappe kelder in een arme wijk van Seoel. De kost verdienen ze door pizzadozen te vouwen voor een pizzaketen.

Parasite

Tot Ki Woo als bijlesleraar aan de slag kan bij de rijke familie Park. Al snel ziet hij kansen bij de goedgelovige Parks. Met slimme trucjes helpt hij zijn hele familie aan werk. Eenmaal binnen nemen de Kims huize Park al snel over, met alle gevolgen van dien.

Het Zuid-Koreaanse Parasite is niet alleen een geslaagde zwarte komedie, het is vooral een keiharde kritiek op de groeiende kloof tussen arm en rijk in het land. Die boodschap sloeg niet alleen in eigen land aan: met Parasite won regisseur Bong Joon Ho vier Oscars, waaronder die voor beste film. Daarmee is het de eerste niet-Engelstalige film die de belangrijkste Oscar wist te winnen.

Bong Joon Ho

Voor regisseur Bong Joon Ho is Parasite zijn eerste volledig Koreaanse film sinds Madeo in 2009. Daarna maakte hij twee Engelstalige films: Snowpiercer en Netflixproductie Okja.

Voor Parasite putte de regisseur uit eigen ervaring. Bong werkte in zijn studententijd als bijlesleraar voor een rijke familie. Hij fantaseerde toen vaak over wat er zou gebeuren als hij voor zijn vrienden werk zou regelen in hetzelfde gezin.

Meer over