Patriot Games

Harrison Ford verwikkeld in kat-en-muisspel

Harrison Ford speelt in Patriot Games CIA-analist Jack Ryan. Hij weet in Londen een IRA-aanslag op een lid van de koninklijke familie te verijdelen. Hij schiet een dader neer, maar de broer van het slachtoffer wil wraak.

CIA-analist Jack Ryan (Harrison Ford) is samen met zijn gezin op een welverdiende vakantie in Engeland. Maar niet voor lang. Jack raakt nietsvermoedend betrokken bij een aanslag van de IRA op de Engelse koninklijke familie.

Patriot Games

Jack doet waar hij voor getraind is en weet de aanslag te voorkomen. Daarbij schiet hij een van de daders dood. Sean Miller (Sean Bean), de broer van de doodgeschoten man, zweert wraak en heeft het daarbij gemunt op Jacks vrouw en zijn dochtertje. Een kat-en-muisspel is het gevolg van Jacks heldendaad. 

Boekverfilming

Patriot Games is een verfilming van het gelijknamige boek van Tom Clancy. Er zijn al veel boeken van Clancy verfilmd, met vaak steeds een andere acteur in de Jack Ryan-rol, zoals: The Hunt for Red October (Alec Baldwin), Clear and Present Danger (ook Harrison Ford), The Sum of All Fears (Ben Affleck) en Jack Ryan: Shadow Recruit (Chris Pine).

In 2018 verscheen de langverwachte tv-serie Jack Ryan (hoofdrol John Krasinski) en er liggen meer verfilmingen van zijn boeken op stapel.

CIA

De opnames van Patriot Games vonden plaats op het werkelijke hoofdkwartier van de CIA. Het was de eerste keer dat er op die plek werd gefilmd.

Naast Harrison Ford en Sean Bean zie je Anne Archer en Samuel L. Jackson in de andere hoofdrollen. 

Meer over: