Journaal: Persconferentie coronacrisis

Komen Mark Rutte en Hugo de Jonge met nieuwe maatregelen?

NPO 1 - dinsdag 2 november om 18:55

© Bart Maat / ANP
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge komen vandaag - drie dagen eerder dan gepland - met een persconferentie. Wat staat ons land nu weer te wachten?

Precies een maand na het loslaten van de 1,5-meterregel staan alle seinen weer op rood. De coronabesmettingen nemen toe en de ziekenhuizen lopen vol met grotendeels ongevacccineerde patiënten. Het Outbreak Management Team (OMT) trekt daarom eerder dan gepland aan de bel.

Hugo de Jonge

Er moet wat gebeuren, zo stelde Hugo de Jonge eerder. Het kabinet komt daarom - volgens de eerste berichten - met een plan om het aantal besmetten personen niet verder op te laten lopen. Dit betekent in feite dat de mondkapjes in openbare ruimtes als het gemeentehuis en de bibliotheek weer op moeten en dat ze bij contactberoepen zoals kappers weer verplicht worden. Of dit ook voor de winkels geldt, wordt later op de dag onthuld. 

Coronapas

De coronapas, die momenteel nodig is voor toegang tot de horeca en evenementen, wordt ook verder uitgebreid. Vanaf vrijdag moet je die ook laten zien bij sportscholen, zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea. Tot slot wordt het thuiswerkadvies weer aangescherpt. Het demissionair kabinet adviseert mensen om de helft van de tijd thuis te werken.

Meer over