Phenomenon

John Travolta ziet het licht in de romantische fantasyfilm Phenomenon

NET 5 - vrijdag 24 november om 20:30

© Touchstone Pictures Company
George uit Phenomenon ziet op een avond een vreemd licht. Daarna ontwikkelt hij telekinetische krachten en is hij ineens superintelligent.

John Travolta is de slimste man op aarde. Tenminste, in deze fantasyfilm dan.

Phenomenon

George Malley (Travolta) is een gewone automonteur in een klein stadje in Californië. Nadat hij zijn 37e verjaardag heeft gevierd in een plaatselijke bar, ziet hij onderweg naar huis een fel licht dat hem lijkt neer te slaan. In de dagen die volgen nemen zijn intelligentie en bewustzijn enorm toe. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, ontwikkelt hij ook telekinetische krachten.

Hij probeert die te gebruiken om het welzijn van de gemeenschap te verbeteren. Zo ontwikkelt hij een krachtige kunstmest, verbetert het ontwerp van zonnepanelen en lukt het hem – zonder apparatuur – zijn buren te waarschuwen dat er een aardbeving op komst is.

Toch merkt hij in Phenomenon dat zijn nieuwe talenten hem vooral meer vervreemden van de mensen om hem heen.

John Travolta

Sommige critici beweren dat Phenomenon beïnvloed zou zijn door Scientology. John Travolta is, naast Tom Cruise, een van de bekendste Scientology-aanhangers. De film bevat veel verwijzingen naar de overtuigingen van Scientology. Wie kijkt ziet evenveel verbanden met het christendom en andere religies 

Gelukkig is het eindresultaat in ieder geval iets beter dan de bekendste Scientologyfilm: Battlefield Earth met John Travolta. Die wordt gezien als een van de slechtste films ooit gemaakt.

Meer over