Pink Moon

Julia Akkermans wil haar vader nog lang niet missen in Pink Moon

NPO 3 - donderdag 14 maart om 20:25

© Kris DeWitte/NTR
Het komt hard binnen bij Pink Moon-hoofdrolspeelster Iris als haar gezonde vader vanuit het niets aankondigt dat hij niet lang meer wil leven.

Het moment dat een ouder komt te overlijden is een onontkoombaar, verdrietig gegeven voor ieder kind.

Julia Akkermans

“Ik snap het niet en ik wil het ook helemaal niet snappen!” raast de 29-jarige Iris (Julia Akkermans) in Pink Moon als haar 74-jarige vader vertelt dat hij na zijn volgende verjaardag uit het leven stapt. Hij is gezond en de aankondiging komt onverwacht. Hij wil zelf kiezen wanneer zijn leven voltooid is.

Waar haar broer Ivan de keuze na de initiële schrok accepteert en zich over de praktische zaken buigt, kan Iris zich er niet bij neerleggen. Waarom wil hij dit toch?!

Pink Moon

Pink Moon is het indrukwekkende speelfilmdebuut van Floor van der Meulen. Door het complexe onderwerp had het een tranentrekker kunnen worden, maar de toon blijft luchtig zonder het thema te bagatelliseren. Het drama reflecteert op de verschillende levensvisies van twee generaties, de ethische vraagstukken rond een zelfverkozen dood, maar ook op hoe onze maatschappij omgaat met ouderdom en sterven.

De interne strijd van alle personages is heel goed te begrijpen en nergens dwingt de film de kijker om een kant te kiezen. De slotscène, bestaande uit een indrukwekkende lange take van 14 minuten, blijft nog lang hangen.

Meer over