Pointer werpt een blik op kale vlaktes in Limburg

30 november 2022 09:35 | kijktips | Door Judith Regeling

© KRO-NCRV
Een bos dat moet wijken voor een autofabriek: het lijkt niet van deze tijd, maar natuurcompensatie maakt het mogelijk. Door nieuwe aanplant en vleermuiskasten kwam er groen licht voor de kap van een oud Limburgs bos, zo is te zien in deze aflevering van Pointer.

Echt oerbos, dat zich zonder menselijke invloed tot een wildernis heeft ontwikkeld, hebben we in Nederland niet meer. Wel zijn er in ons land stukken bos die al eeuwen met rust zijn gelaten, zoals het Limburgse Sterrebos met zijn tweehonderd jaar oude bomen. Sinds afgelopen februari telt het gebied wel 160 bomen minder, omdat VDL NedCar het nodig vond een autofabriek uit te breiden ten koste van het bos.

Pointer

In een reportage van Pointer werpt ecoloog René Janssen een blik op de kale vlakte die is overgebleven en de maatregelen die hiervoor moeten compenseren. Een eindje verderop worden nieuwe bomen geplant en moeten vleermuiskasten een plek bieden aan de verjaagde bosbewoners. Is natuurcompensatie zinvol, of een excuus waardoor bedrijven hun gang kunnen gaan?

Meer over