For a Few Dollars More

For a Few Dollars More: Clint Eastwood jaagt op outlaws

RTL 7 - vrijdag 12 april om 22:34

© DMB
In de jaren 60 was Clint Eastwood nauwelijks bekend. Hij speelde in wat tv-series, maar echt doorbreken wilde niet lukken. Tot hij in spaghettiwesterns ging spelen.

In de jaren 60 werd de western ineens heel populair in Italië. Italiaanse regisseurs stonden aan de wieg van de Italiaanse western: de spaghettiwestern.

For a Few Dollars More

De bekendste spaghettiwesternregisseur is Sergio Leone. Hij brak internationaal door met zijn Dollars-trilogie. Die doorbraak betekende ook de doorbraak van de Amerikaanse acteur Clint Eastwood. Hij speelde in alle drie de films de hoofdrol.

For a Few Dollars More is het tweede deel van de Dollars-trilogie. Eastwood speelt in deze film de premiejager Monco.

Monco is op zoek naar de beruchte outlaw El Indio (Gian Maria Volontè). Tijdens die zoektocht komt Monco zijn collega Mortimer (Lee Van Cleef) tegen.

Omdat Mortimer ook naar El Indio op zoek is, besluiten de mannen dan maar samen te gaan werken. Twee zien immers meer dan één.

Maar is Mortimer eigenlijk wel te vertrouwen? Of is het Monco die niet zuiver op de graat is?

Trilogie

For a Few Dollars More is het tweede deel van de Dollars-trilogie van Sergio Leone. Hoewel Clint Eastwood in alle drie de delen van de trilogie te zien is, speelt hij steeds een ander personage.

In A Fistful of Dollars speelt de Amerikaanse acteur de rol van Joe. In For a Few Dollars More speelt hij premiejager Monco. In afsluiter The Good, the Bad and the Ugly is Eastwood te zien als Blondie.