Pride

Mijnwerkers en homo's slaan de handen ineen

NPO 3 - vrijdag 6 augustus om 23:10

Hun levensstijlen verschillen als dag en nacht van elkaar: de homo's en lesbiennes uit Londen en de mijnwerkers uit Wales. Toch komt het in Pride tot een succesvolle samenwerking tussen de twee groepen.

Toen Margaret Thatcher in 1979 premier van Groot-Brittannië werd, wilde ze de subsidie aan de mijnen verlagen. Dat zorgde voor spanningen tussen de regering en de vakbonden. Die spanningen liepen uit op de mijnwerkersstakingen van 1984-'85.

Pride

Tegelijkertijd krijgt de Londense homorechtenactivist Mark Ashton (Ben Schnetzer) een lumineus idee. Volgens hem hebben mijnwerkers en homo's ondanks hun totaal verschillende levens één belangrijk ding gemeen: de rest van het Britse volk heeft een hekel aan allebei de groepen.

Samen met een groepje gelijkgestemden zet Mark in Pride de campagne 'Lesbians and Gays Support the Miners' op. Tijdens de Londense Gay Pride zamelen ze geld in om de stakende mijnwerkers mee te helpen.

Er is alleen een probleempje: de mijnwerkersbond wil hun gift niet accepteren.

Bill Nighy

Niet dat Mark en zijn collega-activisten zich daardoor uit het veld laten slaan. Ze gaan gewoon naar de mijnwerkers zelf toe.

Zo komen ze terecht in het Welshe dorpje Onllwyn. Ook daar zit men eigenlijk niet op de Londense homo's en lesbiennes te wachten, tot ze Mark en zijn vrienden wat beter leren kennen. 

Het is vooral aan mijnwerker Dai (Paddy Considine) en lokale vakbondsleider Cliff (Bill Nighy) te danken dat de groepen elkaar vinden.

Pride is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. LGSM-voorman Mark Ashton maakte de verfilming van zijn verhaal niet meer mee: hij overleed in 1987.

Meer over