Pride & Prejudice

Wilt u romantiek? Zoek dan vooral niet verder. Veel beter dan in de Britse serie Pride & prejudice wordt het namelijk niet. Natuurlijk is het boek van Jane Austen ontelbare keren verfilmd, maar dit is de meest memorabele versie. 


Dat komt voornamelijk door het optreden van Colin Firth als de norse, mysterieuze, maar onweerstaanbaar knappe mr. Darcy. Het moment dat hij als Darcy na een duik in een meer weer boven komt en al druipend naar zijn grote liefde Elizabeth Bennet toe loopt, staat bij menig vrouwelijk televisiekijker in het geheugen gegrift. De scène betekende in 1995 de grote doorbraak van Colin. Als eerbetoon mocht hij tot twee keer toe een andere mr. Darcy spelen in de films over Bridget Jones.

Pride & prejudice in het kort: de heer en mevrouw Bennet hebben vijf dochters die allemaal nog aan de man moeten. De komst van twee rijke vrijgezelle heren in de buurt zorgt dan ook voor nogal wat ophef. Eigenwijze dochter Elizabeth Bennet heeft nare dingen gehoord over mr. Darcy en heeft geen zin in een huwelijk. Totdat er wat zaken plaatsvinden die haar van mening doen veranderen.

Reageren