Met Frits Sissing

Prijzenswaardige musicals

NPO 1 - woensdag 22 januari om 20:35

De crème de la crème uit de Nederlandse musicalwereld komt bijeen voor de uitreiking van de belangrijkste musicalprijzen. De musicaltalenten laten ook zien wat het publiek het komende theaterseizoen kan verwachten.

Haal het doek maar op, doe het licht maar aan. De crème de la crème van musicalland zit in het Amsterdamse RAI Theater klaar voor het Musical Awards Gala 2020. Of het nu het gaat om de categorie 'beste hoofdrol' of 'aanstormend talent', de in smoking of galajurk gehulde genomineerden hopen allemaal dat zij het bronzen beeldje in ontvangst mogen nemen.

Jong en oud op de nominatielijst

Op de nominatielijst staan namen van theatericonen als René van Kooten en Gerrie van der Klei en van de jongere lichting, waaronder Vajèn van den Bosch. Gouwe ouwe 't Schaep met de 5 pooten is onder meer genomineerd voor 'beste kleine musical'. Het publiek bepaalt welke grote musical als winnaar uit de bus komt. Voor deze negentiende editie maken Anastasia, Lazarus en Kinky boots kans op de prijs.

Conny Stuart

Tot 2013 heetten alle beeldjes hetzelfde, namelijk de John Kraaijkamp Musical Award. Nu schenkt de wijlen acteur alleen zijn naam aan de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. De geliefde komiek behoort tot de eerste lichting musicalacteurs in Nederland. Zo'n zestig jaar geleden speelde Kraaijkamp in Oliver! en De man van La Mancha. De vrouwelijke variant van de felbegeerde prijs is vernoemd naar Conny Stuart. Dat gebeurde honderd jaar na haar geboorte in 1913. De actrice is in de musicalwereld vooral bekend om haar grote rollen in de cabareteske musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Meer over