Prinsjesdag

Een alternatieve Prinsjesdag

NPO 1 - dinsdag 15 september om 12:30

© Rijksoverheid
De rijtoer per Glazen Koets door Den Haag is geschrapt, net als veel andere Prinsjesdagtradities. Wel leest koning Willem-Alexander de plannen van het kabinet voor in de troonrede, ditmaal in de Grote Kerk in Den Haag.

De feestelijke opening van het parlementaire jaar is dit jaar niet zo feestelijk. Geen koninklijke rijtoer in de Glazen Koets door de Haagse binnenstad, beperkt militair ceremonieel, geen balkonscène van koning Willem-Alexander en zijn gezin op Paleis Noordeinde, en publiek is niet welkom in Den Haag. De troonrede is uiteraard wel gebleven, al komt die ditmaal niet uit de Ridderzaal, want die is te klein om alle 225 leden van de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer) op gepaste afstand te huisvesten.

Wopke

De alternatieve locatie is de Grote Kerk in Den Haag. Daar leest de koning de plannen voor die Wopke Hoekstra (foto) en de rest van het kabinet-Rutte III hebben voor het komende parlementaire jaar. De NOS is er live bij. Een samenvatting van deze Prinsjesdag is om 18.10 uur te zien op NPO 2.

Meer over