Profiel: Frans de Waal is wereldberoemd

De vierdelige serie over de relatie tussen gedrag en de werking van het brein wordt afgesloten met een portret van bioloog Frans de Waal (61). Door zijn jarenlange ervaring en onderzoeken is hij inmiddels wereldberoemd en zelfs meermalen genoemd als potentiële Nobelprijswinnaar.

Programmamaker Kees Vlaanderen ontmoet Frans in zijn onderzoekscentrum in de Verenigde Staten en gaat met hem terug naar waar het ooit begon: het Arnhemse Burgers' Zoo.

Chimpansee
Hier bestudeerde hij de politieke machtsstrijd tussen chimpansees dat de basis was voor zijn allereerste boek. Frans vervolgde zijn wetenschappelijke carrière in de VS, waar hij verbonden is als hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta.

Ethisch
Frans is ook directeur van het veldstation dat onderzoek doet naar apen. Hij houdt zich nu vooral bezig met ethische kwesties. Hij ziet moraal niet als een laagje vernis over een bruut en beestachtig innerlijk, maar als iets met diepe evolutionaire wortels. Van nature zijn we goed. Een mooi uitgangspunt.

Reageren