Public Enemies

De jacht op Johnny Depp is geopend

RTL 7 - maandag 22 augustus om 21:56

© Turner
John Dillinger is een van de beruchtste gangsters uit de Amerikaanse geschiedenis. In de jaren 30 pleegde hij met zijn handlangers de ene overval na de andere. De politie slaagde er maar niet in hem in de kraag te vatten.

De jaren 30 waren een lastige tijd voor Amerika. Het land ging gebukt onder een diepe depressie en de misdaad tierde welig.

Public Enemies

Types als Al Capone konden min of meer ongestoord hun gang gaan. Dat de politie dikwijls niet vies was van een beetje smeergeld hielp daar zeker aan mee.

Naast Capone is John Dillinger een van de beruchtste gangsters uit het Amerika van de jaren 30. Public Enemies vertelt zijn verhaal. 

Samen met zijn handlangers pleegt Dillinger (Johnny Depp) de ene bankoverval na de andere. Wat de politie en de FBI ook proberen, ze krijgen Dillinger, Baby Face Nelson (Stephen Graham) en Pretty Boy Floyd (Channing Tatum) niet te pakken.

Bij iedere ontsnapping wint Dillinger weer wat aan populariteit bij het volk.

FBI-oprichter J. Edgar Hoover (Billy Crudup) roept Dillinger uit tot staatsvijand nummer één, maar of dat mag baten...

Johnny Depp

Regisseur Michael Mann levert met Public Enemies een knap staaltje vakwerk af. Hij heeft dan ook eerder met het misdaadbijltje gehakt.

Mann is ook de regisseur van klassieke misdaadfilms als Heat en Collateral. Ook bij Muhammad Ali-biopic Ali zat hij op de regisseursstoel.

Johnny Depp ging ver in zijn voorbereidingen op de rol van John Dillinger. Hij sliep tijdens de opnames in hotelkamers waar Dillinger ook had geslapen en deed onderzoek in het Dillingermuseum in Indiana.

Daar mocht hij de broek passen die Dillinger droeg toen hij werd neergeschoten. Volgens Depp zat de broek hem als gegoten.

Meer over