Queen & Slim

Daniel Kaluuya moet vluchten in Queen & Slim

Viaplay TV - dinsdag 5 maart om 22:44

© Plurimedia
Queen & Slim reizen dwars door Amerika, op de vlucht voor de politie. Een dramatisch verlopen aanhoudingspoging en een video daarvan die viral gaat, maken hen tot een symbool van het diepgewortelde trauma van de zwarte, Amerikaanse gemeenschap.

Een moderne, zwarte versie van Bonnie and Clyde: zo is Queen & Slim vaak besproken. Ondanks overeenkomsten is de vergelijking te kort door de bocht.

Daniel Kaluuya

Beide films gaan over een jonge man en vrouw op de vlucht voor de politie, maar Bonnie en Clyde waren criminelen terwijl advocaat Queen (Daniel Kaluuya) en winkelbediende Slim (Jodie Turner-Smith) in hun positie gedwongen worden.

Ze hebben elkaar ontmoet via Tinder en zijn op hun eerste date. Ze eten en flirten wat, hebben goede gesprekken en daarna brengt Slim Queen naar huis met zijn auto.

Dan worden ze gestopt door een agent. De twee hebben niets fout gedaan, maar ze weten allebei: als zwarte mensen is het altijd opletten als een witte agent je aanhoudt.

De agent is een racist en hij laat de zaak expres uit de hand lopen. In de vechtpartij die volgt schiet Slim de agent neer.

Queen en Slim weten: ze zijn nu vogelvrij en vluchten lijkt nu hun enige optie.

Queen & Slim

De maatschappijkritische roadmovie is de debuutfilm van Melina Matsoukas, die eerder videoclips van onder meer Beyoncé en Rihanna regisseerde.

De plotwendingen zijn niet altijd overtuigend, maar Matsoukas’ gevoel voor stijl, de goede hoofdrolspelers en het belangrijke thema maken Queen & Slim toch indrukwekkend.

Meer over