(R)Evolutie

Angela Schijf is een robot in (R)Evolutie

NPO 3 - vrijdag 15 april om 22:34

© filmdepot.nl/api
De sciencefictionfilm (R)Evolutie laat zien hoe Nederland er in 2040 uit zou kunnen zien.

Sciencefictionfilms zijn duur. Het kost nu eenmaal veel geld om futuristische werelden geloofwaardig in beeld te brengen. 

(R)Evolutie

In Nederland, waar filmmakers alleen maar kunnen dromen van Hollywood-budgetten, gebeurt daarom maar weinig in het genre. Met (R)Evolutie waagt regisseur Servé Hermans een poging.

De film speelt zich af in 2040. Omdat grote delen van Nederland permanent onder water staan, zijn miljoenen mensen naar het hoger gelegen Limburg gevlucht.

Daar wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo helpt arts Frank (Bruno Vanden Broecke) mensen om hun ideale kind samen te stellen uit hun eigen genen.

En bijna iedereen heeft een Alecto (Angela Schijf) in huis, een robot die het huishouden doet en ervoor zorgt dat de bewoners doen wat het beste voor hen is. Dat levert een knap gemaakte sf-satire op, vol scherpe observaties over mensen, de maatschappij en hoe de wereld aan het veranderen is.

Servé Hermans

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat (R)Evolutie een film zou worden. Regisseur Servé Hermans en Toneelgroep Maastricht wilden eerst een theatervoorstelling maken.

Toen vanwege corona de theaters dicht moesten, besloot Hermans de plannen aan te passen.

Meer over