Radioactive vertelt het levensverhaal van Rosamund Pike

28 juli 2022 22:40 | kijktips | Door Esther Hut

Radioactive vertelt het levensverhaal van misschien wel de bekendste vrouwelijke wetenschapper aller tijden: Marie Curie.

Heel veel vrouwelijke Nobelprijswinnaars zijn er niet: van de bijna duizend Nobelprijzen gingen er nog geen zestig naar een vrouw.

Radioactive

Nog bijzonderder zijn vrouwen die meerdere Nobelprijzen wonnen. Dat is er namelijk maar eentje: Marie Curie.

In 1903 kreeg de Frans-Poolse natuurkundige de Nobelprijs voor Natuurkunde voor haar onderzoek naar radioactiviteit. Die prijs moest ze nog delen met haar man Pierre en professor Henri Becquerel.

Acht jaar later kreeg Curie de Nobelprijs voor Scheikunde voor haar ontdekking van de elementen radium en polonium. Die prijs hoefde ze met niemand te delen. 

Radioactice vertelt haar levensverhaal

Rosamund Pike

Rosamund Pike speelt in Radioactive de rol van Marie Curie. De film heeft aandacht voor haar relatie met haar man Pierre Curie (Sam Riley), maar ook voor de wetenschappelijke doorbraken waar ze voor verantwoordelijk is.

Het zijn haar experimenten die haar uiteindelijk ook het leven kostten. Marie Curie overleed in 1934 aan de gevolgen van langdurige blootstelling aan radioactieve straling; ze was 66 jaar.

Meer over