Ready Player One

Grijpt Tye Sheridan de macht in sciencefiction Ready Player One?

Veronica - zaterdag 9 maart om 22:21

© Warner Bros
De maker van computerwereld OASIS heeft in Ready Player One drie sleutels in het spel verstopt. Wie ze alle drie vindt, krijgt de macht over OASIS.

In 2045 ligt de wereld er niet bepaald sprankelend bij. Vandaar dat bijna iedereen al zijn vrije tijd doorbrengt in OASIS, een virtuele wereld waarin alles mogelijk is: van spelletjes spelen en mensen ontmoeten tot gevaarlijke avonturen beleven.

Ready Player One

James Halliday (Mark Rylance), de bedenker van die wereld, heeft in OASIS drie sleutels verstopt. Wie ze alle drie vindt, krijgt de macht over de virtuele wereld.

De doodgewone tiener Wade (Tye Sheridan) vindt in Ready Player One de eerste sleutel. Samen met zijn gamevrienden gaat hij op zoek naar de andere twee. Maar er zijn kapers op de kust, en die hebben niet bepaald zuivere bedoelingen. Zo zet snoodaard Sorrento (Ben Mendelsohn) een heel leger gamers in om de sleutels te bemachtigen.

Steven Spielberg

Ready Player One is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Ernest Cline. Net als het boek zit de film boordevol verwijzingen naar bekende films, games en andere hoogtepunten van ruim een halve eeuw popcultuur. Zo komt monsteraap King Kong voorbij en lopen Wade en zijn vrienden ineens rond in het decor van horrorklassieker The Shining. Ook games als Space Invaders, Super Mario 64Doom en Mortal Kombat spelen een rolletje.

De lijst met verwijzingen is al met al te lang om op te noemen. Die had nog langer kunnen zijn met een andere regisseur. Ernest Cline verwijst in zijn boek volop naar Steven Spielberg. Omdat Spielberg Ready Player One zelf regisseerde, besloot hij een deel van die verwijzingen niet in de film te stoppen. Toch kun je nog wel wat Spielbergfilms terugzien. Voorbeeldje: de Tyrannosaurus rex uit Jurassic Park.

Meer over