Red Dawn

Chris Hemsworth slaat op de vlucht in actiefilm Red Dawn

RTL 7 - donderdag 17 augustus om 22:26

© Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Red Dawn is een remake van de gelijknamige actiefilm uit 1984. Bij de nieuwste variant is het niet de Sovjet-Unie die Amerika komt binnenvallen, maar zijn Rusland en Noord-Korea de vijanden.

Jed Eckert (Chris Hemsworth) is een militair op verlof. Voor het eerst in jaren keert hij weer terug naar zijn geboortestad om daar zijn vader (Brett Cullen) en broer Matt (Josh Peck) op te zoeken. Vroeg in de ochtend wordt het drietal wakker van een groot aantal explosies. 

Red Dawn

Wat blijkt: Rusland en Noord-Korea zijn een bondgenootschap aangegaan. Hun troepenmacht valt nu de Verenigde Staten aan. De Eckert-broers weten ternauwernood te ontsnappen aan het geweld en vluchten naar een klein huisje in de bossen. Vader Tom blijft achter om stadsgenoten te helpen.

Jed en Matt blijken niet de enigen die gevlucht zijn naar het huisje in de bossen. Een groep tieners zit er ook verscholen. Matt, Jed en de tieners gaan als The Wolverines een guerrillaoorlog voeren tegen het Russisch-Koreaanse leger. Lukt het hen de vijand te verslaan? Je ziet het in Red Dawn.

Guinness Book of Records

In het script van deze Red Dawn-remake waren het niet de Russen en de Noord-Koreanen die Amerika aanvielen. De invasie kwam uit China. Omdat de makers de film in China uit wilden brengen, pasten ze dat vlak voor de opnames van de film aan.

De originele Red Dawn behoorde tot de twintig best bezochte film van 1984. De film haalde zelfs het Guinness Book of Records. Met gemiddeld 2,23 gewelddadige momenten per minuut sleepte de actieknaller het predikaat ‘gewelddadigste film aller tijden’ in de wacht.

Meer over