Reservoir Dogs

Het regiedebuut van Quentin Tarantino: Reservoir Dogs

RTL 7 - vrijdag 16 juni om 20:28

© https://www.phototele.com/
Ineens was-ie daar: Quentin Tarantino. In 1992 zette hij met zijn regiedebuut Reservoir Dogs de filmwereld op zijn kop.

Een doorgewinterde crimineel plant een overval op een diamantzaak. Zelf maakt hij zijn handen niet vuil: hij huurt zes ervaren krachten in om de klus te klaren.

Reservoir Dogs

De zes kennen elkaar niet. Het enige wat ze van elkaar weten is hun codenaam. Zo kunnen ze elkaar nooit verraden als de klus onverhoopt mislukt. Tarantino brengt de overval zelf in Reservoir Dogs niet eens in beeld. Wat we wel zien: het is grondig misgegaan. Een van de zes mannen komt om het leven. Een ander, Mr. Orange (Tim Roth), raakt zwaargewond.

In hun schuilplaats proberen ze uit te zoeken wie de boel verraden heeft. Was het Mr. White (Harvey Keitel), Mr. Blonde (Michael Madsen) of Mr. Pink (Steve Buscemi)? Of was het misschien toch de zwaargewonde Orange? Het zoeken van de mol gaat op z'n Tarantino's: met veel gevloek, (expliciet) geweld en onnavolgbare dialogen.

Quentin Tarantino

Tarantino's laatste film, Once Upon a Time in... Hollywood kostte zo'n 90 miljoen dollar. Voor zijn debuut moest hij het met een stuk minder doen: het budget voor Reservoir Dogs bedroeg nog geen anderhalf miljoen. Voor dure kostuums was dus geen geld. De acteurs droegen allemaal hun eigen kleding.

De zwarte pakken die de criminelen dragen kreeg Tarantino cadeau van een ontwerper. Steve Buscemi droeg onder het colbert zijn eigen zwarte jeans. De Cadillac waar Mr. Blonde in rijdt was ook Michael Madsens eigen auto. En budget om straten af te zetten tijdens de opnames was er al helemaal niet.

Meer over