Rise of the Planet of the Apes

De hyperintelligente apen van James Franco

Veronica - zaterdag 19 september om 22:55

© 20th Century Fox.
In Rise of the Planet of the Apes ontwikkelt Will Rodman (James Franco) een geneesmiddel tegen alzheimer. Hij test dit op apen, maar dat loopt compleet uit de hand.

Als wetenschapper aan het GEN-SYS in San Francisco probeert Will Rodman (James Franco) een geneesmiddel tegen alzheimer te vinden. Dit medicijn, met de pakkende naam ALZ 112, test hij op chimpansees. 

Rise of the Planet of the Apes

Bij die tests blijkt dat ALZ 112 een onverwachte bijwerking heeft: het middel maakt de apen hyperintelligent. Wills superieuren kunnen dat niet bepaald waarderen, dus moeten in Rise of the Planet of the Apes alle apen die aan dat experiment hebben deelgenomen een spuitje krijgen.

Alle apen worden afgemaakt, op één schattig pasgeboren apenjong na: Caesar. Will en Caroline (Freida Pinto) nemen Caesar mee naar huis en voeden hem op alsof hij hun kind is.

Een paar jaar later wordt Caesar alsnog opgepakt en overgebracht naar een apenasiel. Caesar krijgt het voor elkaar de andere apen daar ALZ 112 toe te dienen. Zo bouwt hij een apenleger op dat uit het reservaat ontsnapt en de strijd met de mensheid aangaat.

Andy Serkis

De apen in Rise of the Planet of the Apes zien er griezelig echt uit. Vooral Caesar is indrukwekkend. 

Daarvoor werden de bewegingen van acteur Andy Serkis via motion capture omgezet in de indrukwekkende animaties die je op je scherm ziet. Serkis had al behoorlijk wat ervaring met deze techniek: hij speelde Gollum in de The Lord of the Rings-trilogie en was in 2005 al eens te zien als (reusachtige) aap in King Kong.

Meer over