Rojo

Leven van Argentijnse advocaat staat zomaar op zijn kop

NPO 2 - zaterdag 4 september om 00:10

© https://www.phototele.com/
Een akkefietje in een restaurant zet het leven van een Argentijnse advocaat op z'n kop. Al vanaf het begin van Rojo overheerst een onbestemd gevoel dat iets niet in de haak is. Dat heeft een reden: de film speelt zich af in het Argentinië van 1975, vlak voor de staatsgreep die Jorge Videla aan de macht zou brengen.

Het land is onrustig, kritische mensen 'verdwijnen' soms zomaar ineens. Tegen die achtergrond heeft advocaat Claudio (Darío Grandinetti) in een restaurant een aanvaring met een onbekende man.

Wat begint als een woordenwisseling mondt uit in iets onomkeerbaars dat Claudio's leven voorgoed zal veranderen. Drie maanden later komt detective Sinclair (Alfredo Castro) de verdwijning van de man onderzoeken.

De film gaat niet alleen over deze ene verdwijning. Het verhaal van advocaat Claudio staat symbool voor de hypocrisie en onverschilligheid waarmee delen van de Argentijnse bevolking destijds reageerden op de situatie in het land.

Dat maakt Rojo tot een knap gemaakte, ongemakkelijke en soms absurdistische thriller die de hypocriete houding van mensen als Claudio fileert.

Vincent van Warmerdan

De filmmuziek van Rojo zorgt voor een Nederlands tintje. De componist van de score is Vincent van Warmerdam, de broer van regisseur Alex van Warmerdam.

Vincent heeft ook gecomponeerd voor films van zijn broer. Voor onder andere De noorderlingenDe jurkOber en Borgman maakte hij de filmmuziek.

Meer over