Roman J. Israel, Esq.

Krijgt Denzel Washington last van zijn geweten?

Viaplay TV - dinsdag 19 april om 20:30

In Roman J. Israel, Esq. speelt Denzel Washington een advocaat die na jaren bij hetzelfde kantoor ineens een nieuwe baan moet zoeken.

Roman Israel (Denzel Washington) mag dan een briljant jurist zijn, in de omgang met mensen is hij een stuk minder sterk.

Roman J. Israel, Esq.

Dat is nooit een probleem geweest: in het kleine advocatenkantoor waar hij al sinds jaar en dag werkt, kan hij op de achtergrond blijven. Hij doet research en zorgt ervoor dat zijn collega annex chef goed voorbereid in de rechtszaal staat.

Als die overlijdt komt daar een einde aan. Roman gaat aan de slag bij het grote kantoor van George Pierce (Colin Farrell).

De werkwijze daar brengt Roman meermaals in conflict met zijn principes, zijn rechtvaardigheidsgevoel en zijn verleden als activistisch advocaat.

Roman J. Israel, Esq. is mix tussen karakterstudie en rechtbankthriller. Die mix werkt niet altijd even goed, maar Roman is zo'n intrigerend personage, en Denzel Washington is zo sterk in die rol, dat de film blijft boeien.

Denzel Washington

Roman J. Israel, Esq. ging in première op het filmfestival van Toronto. Daar werd de film niet al te best ontvangen.

Reden voor regisseur Dan Gilroy en Denzel Washington om nog eens met het verhaal aan de slag te gaan. Uiteindelijk verwijderden ze twaalf minuten materiaal uit de film.

Volgens Gilroy was de vertoning in Toronto meer een ‘heel chique testscreening’ dan een wereldpremière, omdat ze eerder geen tijd hadden gehad voor testscreenings. Washington en Gilroy zijn allebei tevreden met het eindresultaat.

En terecht: Denzel Washington ontving een Oscarnominatie voor zijn rol.

Meer over